Mindfulness Studio Weert en Breda  |  06 510 889 44  |  info@sveavita.nl

Blog

Over IVN en De Krang

De Krang ivn

Blog 2 over mijn deelname als mindfulnesstrainer en pelgrim aan de natuurgidsenopleiding (NGO) 2020-2021. Een opleiding van het IVN, Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid, georganiseerd en begeleid door IVN Regio Midden-Limburg.

Met de nodige paracetamol achter de kiezen, rijd ik op 8 januari ‘s avonds naar zaal 't Leuke in Beegden voor de tweede bijeenkomst van de NGO. Ik ben ziek, maar wil niet onmiddellijk aan mijn 15% toegestane afwezigheidsruimte morrelen. Later dit jaar ga ik met mijn nichtje een paar weken de Camino Aragonés lopen en mis ik sowieso al wat, dus nu maar even flink zijn.

Deze keer door Sjoerd zelf gebakken cake bij de koffie ;-). Dan aan beroepskracht Sylvia Spierts de nobele taak om ons in de wondere wereld van het IVN in te wijden. Dit doet ze via de website, waarna we ons in groepjes verdiepen in de vier hoofdthema's van het instituut en twee verwante topics:

  1. kind & natuur
  2. natuur & gezondheid
  3. natuur in de buurt
  4. natuur & recreatie
  5. een nog ontbrekend thema
  6. duurzaamheid

We gaan aan het werk en ons groepje - bestaande uit Sara, Dyonne, Maike en ik - krijgt de uitnodiging na te denken over een nog ontbrekend thema. Waar besteedt het IVN nog onvoldoende aandacht aan of wat zou een nieuw thema kunnen zijn? Nog niet zo'n eenvoudige opdracht. Toch komen we al snel op het thema “natuur in bedrijf” uit en na onze presentatie besluiten we spontaan foto’s van onze eerste hersenspinsels op het vel papier te maken.
Je weet maar nooit...

Over De Krang

grenspark kempen broek mindfulnessEen paar dagen later verneem ik van het opleidingsteam dat ik inderdaad ben ingedeeld bij het groepje dat De Krang te Swartbroek/Weert als onderzoeksgebied krijgt gedurende de opleiding. De Sprang van binnen en buiten leren kennen. Leuk! Ik verheug me er al op.

Mijn man en ik zijn fervente wandelaars, dus duiken we op 12 januari voor onze zondagswandeling De Krang in. We kiezen onmiddellijk voor de langste route en volgen circa 12 km de rode driehoekjes. Stappen langs de buitenranden van het gebied. Een mooi begin!

GrensPark Kempen~BroekDe Krang maakt onderdeel uit van het GrensPark Kempen~Broek, een grensoverschrijdend natuurpark van maar liefst 25.000 ha. Een prachtig grootschalig en divers natuurgebied. Een mooie mix van nat & droog gebied, open & gesloten vlakten en natuur & cultuur. Het park ligt op de grens van Belgisch en Nederlands Limburg en Noord-Brabant en strekt zich uit over de gemeenten Bocholt, Bree, Kinrooi, Maaseik, Cranendonck, Weert en Nederweert. We hebben er inmiddels al heel wat stappen in gezet.

De Krang bij Swartbroek/Weert

Maar nu dus De Krang. De peelvennen Roukespeel en Laagbroek maken wezenlijk deel uit van Natuurgebied De Krang. Een prachtig kleinschalig en divers gebied. Het bevat twee laaggelegen kommen in een hoger gelegen gebied. De kommen zijn gescheiden door een dekzandrug waarop Swartbroek en Castert zijn gesitueerd. In het noorden wordt De Krang begrensd door de Leukerbeek en in het zuiden door de Tungelroysebeek. We maken er allemaal kennis mee op onze wandeling.

IVN de krang

Het toponiem Swartbroek heeft betrekking op de kleur van het water in de nabij gelegen moerasgebieden: zwart. Broek staat voor moeras. Verder vind ik het opmerkelijk dat bronnen aardig uiteenlopende informatie geven als het gaat om de omvang van het gebied. De website waarneming.nl heeft het over 210 ha, het boek "Het Kempen~Broek - Op de grens van mens, natuur en landschap" van Jan van der Straaten over 324 ha en het infopaneel Kempen~Broek langs de wandelpaden over 820 ha. De waarheid zal ook hier wel in het midden liggen en ik ga vooralsnog dus uit van zo’n 324 ha. Gevoelsmatig lijkt dit ook wel te kloppen.

Speuren en vinden

Grappig is dat ik onmiddellijk bij mezelf opmerk dat ik nu op een andere manier kijk tijdens het wandelen. Wat valt me in de natuur zelf op en wat wil gezien worden? Ik maak foto's en ben me er al snel van bewust dat ik de komende dagen nog het een en ander uit te zoeken heb. Vroeger lette ik duidelijk niet goed op tijdens de natuurlessen op school. Er waren andere zaken die mijn aandacht trokken en daar heb ik nu wel spijt van 😊.

De krang

Al met al zijn we aangenaam verrast door de gevarieerdheid van het gebied.
Onze voetjes jubelen gedurende onze circa drie uur durende wandeling in de schoenen; de ondergrond is grotendeels onverhard. Dat is fijn wandelen en massage voor de voeten. Op het laatst begint het nog wat te regenen, maar dit kan de pret niet drukken. Ik ben blij met De Krang als onderzoeksgebied en mijn nieuwsgierigheid is alleen maar verder aangewakkerd. Voordat we weer naar huis gaan, raap ik nog snel een van een boom gevallen blad op. Gisteren ontving ik als nieuw lid van het IVN namelijk het boekje "Speuren & vinden". Eens even uittesten of en hoe dit werkt...

Hartelijks,

Irma de Bont van SveaVita
Mindfulness Studio Weert en Breda

mindfulnesstrainer en mindfulness@workplace trainer

co-creator van het bordspel “mind your step – beleef mindfulness

Privacy Zeker

Vaak vergoeding zorgverzekeraar mogelijk!