Cultuurhistorisch Stramproy

kruiskapel met voorjaarsplanten3

Walk-in-the-park

Deze keer kies ik voor mijn wandeling een cultuurhistorische route uit. Eentje die daarbij tevens door een stil buitengebied met een voornamelijk agrarisch karakter gaat. Vertrekpunt is hartje Stramproy. De plaats waar de koningin van het levenslied Mary Servaes – beter bekend als de Zangeres zonder Naam – tot aan haar dood in 1998 woonde. Als ik aan haar denk, denk ik onmiddellijk aan haar liedje “Mexico”. Met een hele lange ooooooo… Ken je dit liedje ook nog? Mexico lijkt in coronatijd evenwel erg ver weg. Voor vandaag zoek ik het wat dichter bij huis en ga ik voor de gemarkeerde route met de rode driehoekjes als herkenningsteken: de Stramprooier Wisbroekroute van zo’n 8 km.

Stramproy bloeit

Nog voordat ik het dorp goed en wel uit ben, spot ik de vele nog lege plantenhangers aan de lantaarnpalen. Onder het motto “Stramproy bloeit” hangen hier in de zomermaanden doorgaans uitbundig bloeiende planten in die het straatbeeld lekker opfleuren. Het is altijd weer een feest om je dan door dit dorp voort te bewegen. Superleuk. Ik hoop hier op een volgende wandeling weer van te mogen genieten.

Sjans ≠ schans

Via de Wilhelminastraat kom ik dan bij de St-Jansmolen. Eén van de oudste windmolens van Limburg en tot 1978 nog in gebruik. Vanaf hier duik ik het buitengebied in en kom ik met de geschiedenis van Stramproy in aanraking. Ik wandel langs twee verdedigingsschansen uit deze tijd: Rienkes Sjans en Groône Sjans. Destijds met grachten omgeven gebieden waar bewoners zich in periodes van oorlogsdreiging en onrust terugtrokken.

Van vlaskapelletjes naar kapelletjes

Ik loop langs het Blokven, het ven waar ooit bossen vlas tot linnen werden geroot. De fraaie bosjes vlas op het land werden vroeger ook wel vlaskapelletjes genoemd. Deze zijn verleden tijd, maar kapelletjes – en ook wegkruisen – in de zin van religieuze monumentjes zijn hier in de omgeving zeker nog te zien. Vaak met een bankje ernaast.

Crash

Dan kom ik langs de plek waar op 11 september 1942 de Britse bommenwerper Vickers Wellington DV 867 crashte. Een Duitse nachtjager schoot het toestel neer, waarbij alle vijf bemanningsleden de dood vonden. Op het infobord lees ik tevens dat dit bord onderdeel is van de fietsroute “Crashsites Leudal”. Misschien nog een tip voor jou indien je nu in de buurt en hierin geïnteresseerd bent.

Wisbroek

Niet veel later kom ik in een stil buitengebied terecht. Wauw, compleet nieuw terrein voor mij. Leeg, weids gebied. Ik stap lekker door en krijg dan in de gaten dat ik het verste punt vanaf de startplek zo ongeveer voorbij ben.

Deze route heet de Wisbroekroute en thuis heb ik me al afgevraagd waar deze naam toch vandaan komt. Nu valt dan toch het kwartje, want ik zie dat Wisbroek de naam van een soort van wijkje of stratencluster is – in de vorm van iets dat, met een beetje verbeelding, op een druppel lijkt – en in de uiterste punt van de route ligt. Grappig.

Stinsenflora

Dan zie ik wederom een fraai monumentje – nu uit 1908 – met vroege voorjaarsbloeiers ofwel stinsenplanten. Stins betekent “stenen huis”. Rond 13e eeuw verrijkten de eigenaren van prachtige landhuizen in Friesland hun tuinen onder meer graag met vroege bloeiers en daar komt de naam stinsenplanten dus vandaan. De sneeuwklokjes zijn vaak de eerste bloeiers en laat ik deze hier nu ook zien staan. Vergezeld van narcissen en krokussen. Het voorjaar hangt duidelijk in de lucht. Een wandeling om blij van te worden!