Stramproy langs de lijn 2

Nabij Broekmolen

Grensroute

De Grensroute loopt langs de grenzen van het Limburgse Stramproy en is in totaal circa 23 km lang. Twee dagen geleden liep ik de ruim 8 km tellende Oostlus van deze route, die ik op het Kerkplein van het Weerter kerkdorp Stramproy startte. Het kerkdorp dat – als je het mij vraagt terecht – ook wel de Parel van Limburg wordt genoemd. Vandaag ga ik voor de Westlus van deze route die circa 15 km lang is. Mijn partner wandelt mee en we kiezen wederom het Kerkplein als startpunt.

Aandacht

Ook de Westlus is gemarkeerd en deze heeft een blauwe ruit of wybertje als herkenningsteken. We vertrekken in zuidelijke richting en steken al snel de landsgrens met België over. De landsgrens die we deze route nog vaker ongemerkt zullen passeren. Dan merk ik op dat het vandaag even duurt voordat ik in de stemming kom. Wat dat ook moge zijn. We komen namelijk al snel op een pad langs industrieterrein Heikemp terecht en ik zit al met al nog aardig in mijn hoofd. Later deel ik deze ervaring met Jacko die me dan vertelt dat zijn blik niet links op het industrieterrein, maar rechts op de weilanden was gericht. Tja. Alles wat je aandacht geeft, groeit…

Line dance

Dan komen we via Foshei op de Fosheistraat terecht en krijg ik het Stramprooierbroek in het vizier. Mijn stemming slaat onmiddellijk om. Van al dat groen gaat een rustgevende en ontspannende werking uit. Heerlijk om hier te lopen en zijn. Het brengt me onmiddellijk weer in het moment.
Het is enkele graden kouder dan toen ik eergisteren de Oostlus liep. Het is circa 6 graden met een zonnetje. Ik heb een nieuwe hoed die ik vandaag uitprobeer. Deze heeft een verstelbaar halskoordje en ik meen daar al onmiddellijk plezier van te hebben met het windje dat af en toe de kop opsteekt. Toen we twee jaar geleden het Pieterpad liepen, mocht ik nog een paar keer achter mijn hoedje aan rennen. Dat is nu niet nodig. Verder zijn de randen van de hoed lekker breed waardoor ik nog beter tegen de zon beschermd ben. En last but not least ziet dit exemplaar er ook wat toffer uit dan het vorige. Ik kan zó meedoen met line dancing 😊.

Grenzeloos genieten

Na een uurtje wandelen pauzeren we op een bankje in het zonnetje. Het is vrijdag en we zien amper iemand. Even later komen we bij de Broekmolen te Stramproy/Heyeroth aan. Een watermolen die in deze coronatijd niet te bezoeken is. Een fraai cultuurhistorisch element in een natuurrijk gebied. Een prachtige plek met waterlopen.

In de directe omgeving van de Broekmolen staat een grote zwerfkei met aan de voet een zichtbare streep die exact de grens tussen de ruim 150 jaar geleden gescheiden Limburgen aangeeft: Kinrooi (B) en Stramproy (NL). Op het plakkaat lezen we “De grens alleen nog maar een streep”. Dit is ook precies zoals we het ervaren.

Buitengewoon

We lopen genietend verder langs de Abeek en komen zo via het Belgische Stramprooierbroek op de Nederlandse Stramprooierheide terecht. Mooi dat de natuurgebieden in deze streek steeds meer op elkaar aansluiten. Goed voor flora en fauna. De Stramprooierheide was lange tijd een uitgestrekt, golvend heidegebied met enkele natte stukken. Inmiddels is het een afwisselend gebied met (naald)bossen, akkers en graslanden met tussen de bossen hier en daar wat kleine heideveldjes. We drinken een kop koffie. Onze tweede pauzeplek van vandaag waar het in het zonnetje helaas net niet warm genoeg is om er langer dan nodig te vertoeven. Dus vervolgen we redelijk snel onze weg door het groen weer en lopen langzaam maar zeker weer op Stramproy aan. Tussen het groen verscholen zien we af en toe een grotere of kleinere boerenwoning staan. We stellen dan ook vast dat de ondergrond waarop we vandaag lopen zeer afwisselend – en wat ons betreft dus prettig – is. Beduidend minder asfalt dan de eveneens prachtige Grensroute Oostlus, voor wie dit belangrijke informatie is. Na een wandeling van ruim 15 km constateren we vervolgens dat het buiten gewoon weer buitengewoon genieten was.