De juiste mindfulnesstraining en aanbieder kiezen; checklist

Regelmatig vragen mensen mij waar ze op moeten letten bij het kiezen van een mindfulnesstraining en aanbieder. Een mooi onderwerp voor een blog! Het is namelijk nog niet zo eenvoudig een standaard antwoord op deze vraag te geven.

Het is ook niet altijd zo eenvoudig het besluit te nemen een mindfulnesstraining te gaan volgen. Daar is soms best moed voor nodig. Gun jezelf, nu je dit besluit eenmaal hebt genomen, de tijd en ruimte om de voor jou meest geschikte mindfulnesstraining en aanbieder te kiezen.

Lees de overwegingen hieronder met aandacht door en laat ze op je inwerken. Je kunt dan vervolgens zelf bepalen welke aspecten voor jou persoonlijk vooral van belang zijn. Geef er desnoods een ranking aan. Het kan je een stap verder helpen in je zoektocht.

Locatie van de mindfulness cursus

Zoek je een aanbieder dicht bij huis of bij je werk? Heb je een auto ter beschikking of is de locatie bij voorkeur goed bereikbaar met het openbaar vervoer? Misschien ben je wel bereid voor deze mindfulnesstraining wat verder te reizen? Een mindfulnesstraining in groep telt doorgaans acht bijeenkomsten van 2,5 uur en een stiltedag/oefendag.

Welke mindfulnesstraining?

Er zijn twee 8-weekse basis mindfulnesstrainingen: de MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction) en MBCT (Mindfulness Based Cognitive Therapy). De MBCT-training wijkt inhoudelijk circa 10% af van de MBSR-training. De MBCT-training is een variant/uitbreiding op de MBSR, specifiek gericht op terugvalpreventie bij depressie.

Weet dat het advies is gedurende de training ook dagelijks thuis met mindfulness te oefenen. Je leert een vaardigheid aan en hiervoor geldt: oefening baart kunst. Een goede aanbieder meldt je dit ook op voorhand. Informeer desgewenst ook naar de gemiddelde groepsgrootte bij de aanbieder. Er zijn overigens ook mindfulnesstrainers die deze training op individuele basis of op de werkvloer geven.

Ook zijn er in toenemende mate mindfulnesstrainingen voor specifieke doelgroepen:

Mindfulness@workplace training”>mindfulness@workplace
mindfulness in communicatie,
mindfulness en eten,
mindfulness en narcisme
mindfulness voor artsen,
mindfulness op school, …

Een professioneel (opgeleide) mindfulnesstrainer

Het beroep van mindfulnesstrainer is een vrij beroep. Iedereen mag zich mindfulnesstrainer noemen. Daarom is het belangrijk dat de trainer een beroepsopleiding heeft gevolgd en/of over relevante ervaring of achtergrond beschikt. Weet dat er zowel korte (basis) als lange opleidingstrajecten tot mindfulnesstrainer zijn.
Opgeleide mindfulnesstrainers kunnen zich aansluiten bij een beroepsvereniging. Er zijn in Nederland twee beroepsverenigingen: de VVM (Vereniging voor Mindfulness) en de VMBN (Vereniging Mindfulness Based Trainers Nederland en Vlaanderen). Beide beroepsverenigingen kennen certificeringstrajecten. De VMBN maakt daarbij een onderscheid in categorieën. Je vindt hierover desgewenst meer info op beide websites.
Verder is het goed hier nog op te merken dat we allemaal wel voorbeelden of verhalen kennen van goed opgeleide professionals die niet datgene boden waarnaar je op zoek was. En andersom! Maak hierin een eigen, zorgvuldige afweging. Lees in dit kader ook zeker de laatste bullet van deze checklist.

Continuïteit mindfulnesstrainingen

Het komt in de praktijk nogal eens voor dat mindfulnesstrainingen worden gecanceld of verschoven in verband met (nog) te weinig aanmeldingen. Indien het tijdstip van aanvang van de training van belang voor je is, informeer dan expliciet hoe hiermee wordt omgegaan.

Mindfulness trainingen; prijzen

De kosten voor een mindfulnesstraining kunnen behoorlijk variëren. Kijk wat er daadwerkelijk voor het cursusbedrag wordt geboden.
Mogelijke aandachtspunten daarbij zijn:

  • het doorsnee tarief in de regio waar je woont of werkt,
  • de uitstraling en/of bekendheid van de aanbiedende trainer of organisatie
  • de achtergrond van de trainer
  • prijs inclusief of exclusief btw, werkboek en geluidsbestanden
  • recensies
  • continuïteit
  • wel of geen gratis intake
  • wel of geen tegemoetkoming in de trainingskosten door de zorgverzekeraar (waarover later meer)
  • je buikgevoel …

Ga voor jezelf – binnen de mate van het mogelijke – na of de prijs/kwaliteit-verhouding oké voor je voelt. Een vrijblijvend kennismakingsgesprek met de aanbieder of trainer kan hier zeer behulpzaam bij zijn.

Tegemoetkoming mindfulness trainingskosten door de zorgverzekeraar of werkgever

Indien de mindfulnesstrainer waarbij je een training wilt gaan volgen, als categorie 1 trainer is aangesloten bij de VMBN – Vereniging Mindfulness Based Trainers Nederland en Vlaanderen – kan het mogelijk zijn dat de zorgverzekeraar je een tegemoetkoming in de kosten voor de mindfulnesstraining geeft. Kijk of dit voor jou van toepassing kan zijn op de zorgwijzer mindfulness 2017 door hier te klikken en vraag het bij twijfel nog even bij de zorgverzekeraar na. Ook de trainer kan je vaak al over de opties informeren.
Werkgevers zijn in toenemende mate bereid werknemers in de kosten van een mindfulnesstraining tegemoet te komen vanuit een persoonlijk opleidingsbudget of ander trainingspotje. Werkgevers zijn er immers bij gebaat dat hun mensen goed in hun vel zitten. De moeite van het informeren waard! De mindfulnesstrainer kan je hierbij helpen.

Na de training…

Er zijn aanbieders waarbij je na de training nog terecht kunt voor terugkombijeenkomsten, oefen-/stiltedagen of soortgelijke activiteiten om de beoefening van mindfulness levend te houden. Check wel of deze activiteiten in de praktijk ook daadwerkelijk doorgaan.

Last but not least: kennismakingsgesprek

Vraag aanbieders om een vrijblijvend(e) kennismakingsgesprek of intake en ervaar wat dit gesprek met je doet. Stel jezelf de vraag of je het ziet zitten onder begeleiding van deze trainer (los van haar/zijn opleidingsniveau) de mindfulnesstraining te gaan volgen. Door voor een mindfulnesstraining te kiezen, ga je met de weersomstandigheden in je eigen leven aan de slag. Dit proces ga je weliswaar met jezelf aan, maar het is prettig indien je dit onder begeleiding van een mindfulnesstrainer kunt doen waarbij je je voldoende veilig voelt.

Heb het in dit gesprek over de issues die voor jou belangrijk zijn en stel je vragen. Licht kort je motivatie voor deelname aan een mindfulnesstraining toe en onderzoek samen of de mindfulnesstraining aan je verwachtingen of wensen zou kunnen voldoen. Een professionele mindfulnesstrainer zal het niet nalaten je voor te stellen de training eventueel in een later stadium te volgen (bijv. omdat er sprake is van een acute crisissituatie) of je een beter passende suggestie aan de hand te doen indien relevant.

Tot zover. Ik hoop oprecht dat deze checklist je helpt bij het vinden van je weg in mindfulnessland.
Voor nu sluit ik graag af met de opmerking dat een mindfulnesstraining een mooi begin kan zijn van een bewust vervolg van je levenspad. Ik gun het je.

Ben je op zoek naar de originele mindfulness- of aandachttraining die bewezen effectief is bij stress, pijn, vermoeidheid of ander ongemak? Een praktische training die je in groep, individueel of op het werk in Weert of Breda kunt volgen? Met een betrokken categorie 1 trainer, aangesloten bij de beroepsvereniging VMBN waardoor vaak (gedeeltelijke) vergoeding via de zorgverzekeraar mogelijk is?
Ik help je graag: 06-51088944, info@sveavita.nl

Hartelijks,

Je mag dit bericht delen op:
Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Over Irma de Bont

Over Irma de Bont

Irma werkt als zelfstandige onder de naam SveaVita.

VMBN-gecertificeerd mindfulnesstrainer en mindful natuurgids
co-creator van het bordspel “mind your step – beleef mindfulness”

Scroll naar top