Mantelzorgwandelen

Even twijfel ik in welke blogreeks deze blog over natuur & gezondheid op mijn website te plaatsen. Ik schrijf namelijk blogs onder de noemer “mindfulness” en “natuur”. Dit terwijl deze onderwerpen eigenlijk nauw met elkaar verweven zijn, maar toch. Ik besluit deze blog in beide rubrieken onder te brengen.

Mindfulness & gezondheid

Als mindfulnesstrainer bied ik 8-weekse stressreductieprogramma’s aan. Voor open groepen, (werk)teams, duo’s of individuelen. Onder professionele begeleiding gaan mensen dan zelf actief met de weersomstandigheden in hun leven aan de slag. Dit vind ik één van de vele mooie dingen van mindfulness. Mensen gaan zelf aan het werk en dat maakt een duurzame verandering mogelijk. De mindfulness activiteiten vinden binnen, buiten of zowel binnen als buiten plaats. De natuur is natuurlijk op zichzelf al helend. Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat natuur de gezondheid en het welzijn van mensen positief beïnvloedt. Groen doet goed en is gezond. Voor lichaam en geest.

Natuur & gezondheid

Het belang van de natuur op de gezondheid en het welbevinden van mensen is het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN) ook niet ontgaan. Het is zelfs 1 van de 4 aandachtsgebieden van IVN. De overige drie zijn: kind & natuur, natuur & recreatie en natuur in de buurt. Je begrijpt waarschijnlijk wel dat ik, gezien mijn werk als mindfulnesstrainer en mindful natuurgids, graag eens inzoom op de pijler natuur & gezondheid (N&G). Dit doe ik onder meer door het volgen van de training N&G van IVN.

Natuur & gezondheid in bedrijf

Willeke, Eefke en Ruben van IVN informeren ons over de N&G-projecten in zowel de preventieve als reactieve sfeer. Werkgerelateerde projecten als nature@work werken vooral preventief, waar projecten als Grijs, Groen & Gelukkig en Huisje Boompje Beestje waardevol en helpend zijn voor kwetsbare groepen zoals kinderen in de vrouwen- en daklozenopvang, ouderen in verpleeghuizen en dementerenden. IVN-projecten die mede mogelijk zijn dankzij bijdragen aan goede doelen en waarvoor – vaak in samenwerking met de zorgbranche – dan wetenschappelijk bewezen groene interventies worden ingezet. Professionals en vrijwilligers slaan hiervoor de handen ineen.

In beweging

We duiken dan samen in enkele onderzoeken op het gebied van natuur & gezondheid, maar worden dan toch ook zelf aan het werk gezet. Aan ons de uitnodiging een concrete activiteit natuur & gezondheid te bedenken en uit te werken. Aardig serieus ook, want het plan moet SMART zijn. Je weet wel: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Tijdens de laatste trainingsbijeenkomst presenteren we de plannen vervolgens aan elkaar en kunnen we het – wie weet – nog een beetje oppoetsen.

Natuur, gezondheid & mindfulness

Dit overvalt me een beetje, maar gelukkig heb ik op het internet al eens rondgesnuffeld en enkele voorbeeldprojecten gezien. Wat past bij mij? Wat spreekt mij aan? En dan gaat het stromen… Eerder heb ik mindfulnesstrainingen speciaal voor mantelzorgers gegeven en ik besluit nu het project “mantelzorgwandelen” uit te werken. Wat een mooie verbindingen ontstaan er toch op deze wijze.

Mantelzorgwandelen

Ik werk het plan uit aan de hand van de 5 W’s en hoe-vraag. Kort en krachtig is het idee. Mijn presentatie bestaat uiteindelijk uit 2 A4-tjes: een project- en stappenplan. De volgende stap –let op de woordspeling 😊 – is het plan tot uitvoering brengen. Laat ik maar gelijk doorpakken en er in het najaar van 2020 mee starten. Natuurlijk in natuurrijk Weert.

Hartelijks,

Je mag dit bericht delen op:
Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Over Irma de Bont

Over Irma de Bont

Irma werkt als zelfstandige onder de naam SveaVita.

VMBN-gecertificeerd mindfulnesstrainer en mindful natuurgids
co-creator van het bordspel “mind your step – beleef mindfulness”

Scroll naar top