‘Mind your step’ in Natuurlijk Weerterland

Mindfulness Wandelen Weert

Op de laatste zondag van februari maakten mijn partner en ik een wandeling in het GrensPark Kempen-Broek. Dit park ligt op de grens van Belgisch en Nederlands Limburg en Noord-Brabant en kent een aardige variëteit aan landschappen: beekvalleien, moerassen, bossen, heide, landbouwgebied… Het is een stiltegebied van maar liefst 25.000 ha. Een prachtig buitengebied om al wandelend samen weer eens lekker te genieten van wat er is en om ook gewoon weer eens even met jezelf en/of partner te zijn.

Het Smeetshof opmerken…

Met frisse moed startten we vanaf het Boshuis Nieuw Vosseven in Stramproy (nabij Weert) met een 7 km tellende wandelroute ‘Smeetshof en Wijffelterbroek’. Met een temperatuur van net boven 0 en een gevoelstemperatuur van -5 graden gingen we stevig ingepakt, met oorwarmers en wanten, op weg en kwamen al vrij snel in het Belgische gebied Smeetshof bij Bocholt terecht. Wat ooit een onbegaanbaar moerasgebied was, is nu een (half)open natuurgebied dat ons, zo in de winter, nog vele mooie doorkijkjes biedt. Een natuurgebied ook waar vooral de Exmoor pony wordt ingezet voor begrazing. Deze pony’s met hun licht- of donkerbruine vacht met meelsnuit kwamen we deze keer helaas niet tegen.

Mind your step…

Wat wel regelmatig onze aandacht vroeg, waren de boomstronken die over de paden lagen. De schade die de twee zware januaristormen in dit gebied hebben aangericht, was nog duidelijk zichtbaar. De stille getuigen van dit natuurgeweld maakten ons extra mindful. We grapten niet zelden: “Mind your step…”.

Aandacht voor het Weerter Wijffelterbroek…

Na het Smeetshof en de Smeetshoeve te hebben gepasseerd, kwamen we via een plankenpad in het Nederlandse Wijffelterbroek terecht. Dit gebied kent vooral de TaurOssen als grote grazers, helpers bij het beheer van dit fraaie natuurgebied. Deze runderen kunnen vrij door het gebied grazen en struinen er – aandachtig – rond op zoek naar voedsel, drinkwater, beschutting en soortgenoten.

In het Wijffelterbroek staat het wandelaars weliswaar vrij om dit struingebied van inmiddels zo’n 100 TaurOssen – via klaphekjes – te betreden en bewandelen, maar deze uitnodiging lieten wij deze keer toch maar aan ons voorbij gaan. De TaurOs ziet er – als de “opvolger” van het in de 17e eeuw uitgestorven oerrund – bijzonder imposant uit. Ze hadden zeker onze aandacht, maar we bewonderden deze dieren liever vanaf een veilige afstand.

Slecht weer bestaat niet

Mindfulness Weert

Het was heerlijk zo’n twee uurtjes buiten te wandelen, de wind door je haar te voelen en je gewaar te zijn van de frisse blossen op je wangen. Het was lekker koud ook al liet het zonnetje zich regelmatig zien. We vonden het (aanvankelijk) opmerkelijk dat er relatief weinig mensen voor een langere afstandswandeling kozen. Totdat ik circa 1,5 km voor de finish opmerkte dat ik mijn bovenbenen nog amper voelde. Volgende week toch maar een maillot extra aantrekken. Een Noors gezegde luidt: “Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel.” En zo is het maar net.
Voldaan keerden we huiswaarts en ik hoorde mezelf voor de zoveelste keer zeggen dat we toch maar bofkonten zijn dat we in Weert wonen: Groenste regio van de wereld. Het is er fantastisch wonen, werken en ook wandelen. Je hoeft het maar op te merken!

VMBN mindfulness- en aandachttrainingen

Ben je op zoek naar de originele mindfulness- of aandachttraining die bewezen effectief is bij stress, pijn, vermoeidheid of ander ongemak? Een praktische training die je in groep, individueel of op het werk in Weert of Breda kunt volgen? Met een betrokken categorie 1 trainer, aangesloten bij de beroepsvereniging VMBN waardoor vaak (gedeeltelijke) vergoeding via de zorgverzekeraar mogelijk is? Ik help je graag: 06 51088944 of info@sveavita.nl.

Hartelijks,

Je mag dit bericht delen op:
Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Over Irma de Bont

Over Irma de Bont

Irma werkt als zelfstandige onder de naam SveaVita.

VMBN-gecertificeerd mindfulnesstrainer en mindful natuurgids
co-creator van het bordspel “mind your step – beleef mindfulness”

Scroll naar top