Walk of Wisdom

Walk of wisdom mindfulness weert

Kort voor Kerst besluiten mijn man en ik spontaan deze keer het nieuwe jaar eens in te wandelen. Zo gezegd en zo gedaan. Derde Kerstdag treinen we naar Nijmegen. We laten ons in de Stevenskerk als pelgrim in het grote boek inschrijven en starten met de Walk of Wisdom, een eigentijdse pelgrimsroute. Een pad naar buiten en een pad naar binnen.

Terug naar de basis

De Walk of Wisdom is een 136 km lange route door heuvels, bossen, rivieren en oude cultuurlandschappen in Nijmegen en omgeving. We beginnen er open-minded aan, zijn benieuwd en bereid ons te laten verrassen. We passeren zowel een lands- (Nederland/Duitsland) als provinciegrens (Gelderland/Noord-Brabant) en doen 7 gemeenten aan. In elke gemeente halen we een vogelringetje op voor aan de schoenveter die we bij inschrijving ontvingen. Het ultieme bewijs dat we pelgrim van de Walk of Wisdom (WoW) zijn.

De WoW is een prachtig pad buiten, bedoeld als tocht naar binnen. Al vrij snel na de start komen we in de cadans van de wandeling los van onze dagelijkse beslommeringen. Wonderlijk hoe snel dit in de natuur kan gaan. Het leven lijkt ineens vrij simpel en de actualiteiten van de dag betreffen eten en slapen. Een week lang bestaat onze dag uit lopen, genieten, ontmoeten en lekker moe worden. We zorgen voor ons natje en droogje, slapen en trekken de volgende dag weer vrolijk verder. Dit dagritme herhaalt zich steeds, terwijl onze ervaringen zeer wisselend zijn. De omgeving verandert steeds weer, net als de medewandelaars, het weer en natuurlijk ook onze fysieke en geestelijke conditie.

Heilzaam voor lichaam en geest

Ik merk dat het me echt goed doet max. 4 km per uur te lopen. Dit is ook echt het tempo dat bij ons als mensen past. We zijn ervoor gebouwd. Met dit tempo is het tevens goed mogelijk ervaringen te kunnen verwerken. Sinds mensenheugenis bewegen we ons doorgaans te voet voort. Op eigen kracht. Een kracht die van persoon tot persoon kan verschillen. Al wandelend letterlijk en figuurlijk je eigen mogelijkheden en onmogelijkheden – grenzen – ontdekken en onderzoeken. Want hoe gaan we met onszelf om als we moe zijn of pijntjes gaan voelen? Als vanzelf worden automatische patronen blootgelegd en rijst de vraag hoe daarmee om te (willen) gaan.

Zo probeer ik ook steeds weer naar mijn eigen lichaam te luisteren. Maar hoe hiermee om te gaan als ik met iemand anders – in dit geval mijn man – wandel? Jarenlang trokken we met z’n tweeën als vakantiefietsers door Zweden en bezocht ik ter voorbereiding tussendoor regelmatig de sportschool. In die tijd informeerde een sportschooltrainer eens naar mijn trainingsdoel waarop ik antwoordde “niet steeds het achterlichtje van mijn partners’ fiets op een Zweedse heuvel of berg te hoeven zien”. De trainer haalde me onmiddellijk uit mijn droom en gaf aan dat dit geen haalbaar doel is. En wel om de reden dat “het nu eenmaal zo is dat mannen meer kracht hebben of kunnen ontwikkelen als vrouwen”. Het is niet mijn bedoeling hiermee nu een discussie te ontketenen, maar feit is wel dat ik dit altijd onthouden heb.

Het is voor mij voortaan oké om steeds het achterlichtje van zijn fiets te zien op de weg omhoog. Mijn manier is ook een goede manier om er te komen. We hoeven niet op hetzelfde moment dezelfde ervaringen hebben. Liever niet zelfs. Dat zou maar saai zijn. Enne – eerlijk is eerlijk – ook het lezen van het boek “De filosofie van de heuvel” was een enorme eyeopener voor me om hiermee mindful om te gaan. Na de ene heuvel verschijnt nu eenmaal altijd de volgende. Het is zoals het is.

Dus… Aan het einde van de derde dag van de WoW volgt mijn man in de stromende regen braaf de routemarkering en loopt de bushbush in – in plaats van rechtdoor het pad te volgen en een flinke hoek af te snijden. Ik merk enige weerstand bij mezelf op en besluit hem vervolgens op mijn eigen-wijze wijze te volgen. Samen ieder ons eigen pad lopen. Mooie processen.

Bezinnen en beginnen in een klooster

Zo lopen we elke dag zo’n 15 à 20 km en overnachten in B&B’s.
Oud & Nieuw brengen we in het oudste Emmaus klooster in Nederland te Velp door.
Voor de avondmaaltijd neem ik samen met enkele andere wandelaars deel aan één van de meditatiebijeenkomsten en val ik al helemaal stil als deze door gastvrouw Miek wordt ingeleid met een pelgrimspsalm. Wat is het bijzonder te mediteren en Oudjaarsavond door te brengen met mensen die je niet kent maar je toch zeer nabij zijn. Deze ervaring zal ik niet snel vergeten.

Pad van je eigen wijsheid

Na Nieuwjaar gaan we weer op pad en tja, dan komt na bijna 100 km het moment waarop een wondje bovenop één van mijn tenen er dusdanig gaat uitzien, dat er een dringend beroep op mijn eigen wijsheid wordt gedaan. Ik wil nog zo graag doorlopen (gevoel), maar twijfel of dit wel wijs is (verstand). We laten het verstand spreken, wat ons uiteindelijk ook een goed gevoel brengt. Deze grens wordt beter niet overschreden. Het staartje van de WoW lopen we wel in een voorjaarsweekend. Hebben we weer iets leuks in het vooruitzicht.

Buiten naar binnen met de 8-weekse mindfulnesstraining

Wandelen in de natuur werkt – net als mindfulness – voor velen stress verlagend en het is in principe ook op elk moment mogelijk. De natuur brengt je bovendien ook meer in het moment zelf. Ik durf zelfs te stellen dat dit ook bijna niet anders kan. Immers, in de natuur overstijgen de natuurwetten je eigen wetten. Je kunt je nog zo voornemen om niet langer dan een uurtje in het bos te gaan wandelen, maar omgewaaide bomen die op het pad liggen, drassige grond door extreme regenval of een prachtig uitzicht waaraan je je spontaan vergaapt, kunnen er zomaar toe leiden dat je na een uur nog niet op de voorgenomen plaats van bestemming bent. Wandelen in de natuur en mindfulness is dus een prachtige combinatie.

SveaVita gaat dat dit jaar dan ook combineren en gaat – voor wie wil – naast de binnen- ook een buitenvariant van de 8-weekse mindfulnesstraining aanbieden. Houd deze website in de gaten of meld je alvast indien je hierin geïnteresseerd bent: info@sveavita.nl.

Hartelijks,

Je mag dit bericht delen op:
Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Over Irma de Bont

Over Irma de Bont

Irma werkt als zelfstandige onder de naam SveaVita.

VMBN-gecertificeerd mindfulnesstrainer en mindful natuurgids
co-creator van het bordspel “mind your step – beleef mindfulness”

Scroll naar top