Aanstormende natuurtalenten

hulst dichtbij

Blog 1 van een Weerter natuurgids i.o.

Het begint met een zaadje

Eerder dit jaar liep ik in 4,5 maand van Maastricht (NL) naar Trondheim (N). Deze voettocht werd een onbeschrijflijke ervaring en heeft een onuitwisbare indruk gemaakt. Ik vertrok als wandelaar en kwam als pelgrim terug. Tijdens deze reis is het zaadje van mijn keuze voor de natuurgidsenopleiding (NGO) van IVN Midden-Limburg gelegd. Want naast alle fysieke, mentale en spirituele processen en ervaringen, zie je onderweg ook nog eens heel veel moois. Maar wat zie ik dan precies, anders dan mijn directe waarnemingen? Hier kom ik dus graag meer over te weten.

Eerste ontmoeting

Het is al direct een gezellige boel als ik voor de eerste bijeenkomst van de NGO zaal ‘t Leuke te Beegden binnenwandel. Zoals gewoonlijk ben ik weer eens te vroeg. Of op tijd, het is maar hoe je het bekijkt. Maar niet veel later zitten we dan met zo’n man of 35 aan de koffie met Limburgse vlaai.

Aanwezig zijn dertig deelnemers en vijf kernteamleden. Een leuke mix tussen man & vrouw en jong & jonger. Onmiddellijk valt me de lekker ongedwongen sfeer op. Oké, er is natuurlijk wel gelijk sprake van een band. Wat ons bindt, is immers de natuur – ieder vanuit zijn of haar eigen invalshoek. Hoe mooi is dat!

Na een warm welkom stellen de leden van het kernteam zich aan ons voor. Elk kernteamlid deelt ook een eigen uniek natuurmomentje. Jeugdherinneringen komen voorbij, boomschimmels, egeltjes in de tuin tot aan vogelgeluiden toe. Ik steek er al onmiddellijk iets van op. We krijgen een dikke lesklapper, waarna organisatorische zaken de revue passeren. Af en toe poppen er al nieuwsgierige vragen op, maar ik besluit het gewoon te gaan meemaken. Wat komt, komt.

In de pauze is er wederom koffie, thee en vlaai. Ook is er dan een – zintuiglijk – natuurmomentje. Bas heeft namelijk enkele bijzondere kevers bij zich. Ik laat me door hem vertellen dat het Phalacrognathus muelleri zijn. Een soort vliegend hert uit Australië. Ook wel liefkozend “Christmas beetle” genoemd. Deze diertjes trekken en verdienen onmiddellijk de aandacht van velen. Bewondering en verwondering alom.

Wie, oh wie is wie…

Dan stellen de deelnemers zich aan elkaar voor. Dit gebeurt aan de hand van een interactieve werkvorm. Op een tafel liggen tientallen foto’s waaruit iedere deelnemer een voor hem of haar toepasselijke foto uitzoekt. Vervolgens gaan we in een grote kring staan en geeft iedereen in circa 20 seconden aan de hand van de foto weer wat hem of haar in deze foto aanspreekt. Hierbij wordt gelukkig niet het rondje afgegaan; niet op de automatische piloot rechts- of linksom de cirkel rond. Nee, wie voelt dat het zijn of haar tijd is, laat zich horen. Lekker mindful. Zo doe ik dat in mijn mindfulnesstrainingen ook.

Zelf heb ik een foto met stappende (blote) voetjes in de natuur uitgezocht. Ik geef aan dat ik onlangs een voettocht van Maastricht naar Trondheim maakte en nu zeer benieuwd ben naar deze nieuwe reis met natuurgidsen in opleiding. Met het voorstelrondje wordt me ook al snel duidelijk dat ik niet de enige pelgrim in het gezelschap ben. Als we vervolgens zelf groepjes van vier à vijf man mogen vormen, bestaat mijn groepje zomaar ineens uit o.m. drie pelgrims. Hoe leuk is dat!

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet…

De volgende opdracht is om beurtelings in eigen groep een gedenkwaardig natuurmoment uit te beelden dat de collega’s vervolgens mogen raden. Dit brengt direct leven in de brouwerij. De opdracht die dan volgt, bestaat eruit om die natuurmomenten in klein comité tot een geluidloos toneelstukje aan elkaar te knopen. Ieder groepje voert dit toneelstukje vervolgens in de grote groep op, waarna uiteraard ook weer de ontknoping volgt.

Leuk om elkaar zo vóór het einde van het jaar al te hebben ontmoet. We kunnen begin 2020 ons gezamenlijk pad dan lekker vervolgen. Ik heb er reuze zin in en kijk al uit naar wat komen gaat. Vanavond mogen we in ieder geval al een kwartiertje eerder naar huis. Vast omdat we zo goed ons best hebben gedaan!

Hartelijks,

Je mag dit bericht delen op:
Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Over Irma de Bont

Over Irma de Bont

Irma werkt als zelfstandige onder de naam SveaVita.

VMBN-gecertificeerd mindfulnesstrainer en mindful natuurgids
co-creator van het bordspel “mind your step – beleef mindfulness”

Scroll naar top