Altweerterheide

gemeentebord

Hart in de natuur

Altweerterheide is een jong kerkdorp in de gemeente Weert met een verrassend gevarieerd buitengebied. Het dorp is omgeven door verschillende natuurgebieden waaronder IJzeren Man, Kruispeel, Laurabossen, Kettingdijk, Wijffelterbroek en Tungelerwallen. Hoog tijd dus voor een wandeling vanuit de meest westelijk gelegen plaats in Nederlands Limburg, net geen 4 km van België: Altweerterheide.

Op vier benen

De route met de rode driehoekjes is met 9,4 km de langste gemarkeerde tocht en daar ga ik dan ook voor. Met ruim 20 graden en een lekker zonnetje is het een prachtige dag. Ik besluit een wandeling met wandeltraining te combineren en neem mijn nordic walking poles mee. Met nordic walking train je immers op een intensieve manier het lichaam tijdens het lopen. Het idee is hier vooral tijdens de onverharde stukken aan te denken en op standje cardio te gaan.

Heilig Hart Kerk

Startpunt in Altweerterheide is de Heilig Hart van Jezus kerk, gebouwd in de vorm van een kruis. Rustig loop ik het 1025 inwoners tellende dorp uit en valt mijn blik al snel op de vrolijke kleurtjes blauw, rood en geel in de bermen. Naast paardenbloem en speenkruid zie ik Japanse sierkwee en langbladige druifhyacint. Ik check sommige soorten nog even in de determinatie app, maar het blijkt toch aardig te kloppen.

Waar het hart vol van is…

Ik berg mijn telefoon weer op en loop verder. Echter, ik zie geen rode driehoekjes meer! Tja… En nu? Rondkijkend zie ik recht vooruit landerijen en bossen liggen dus loop ik daar op af. Als vanzelf denk ik dan aan Jacko die het afgelopen jaar al meermaals hardop heeft opgemerkt, dat het nog maar de vraag is of we in 2019 – toen we ruim 2000 km van Maastricht naar het Noorse Trondheim liepen – wel in Trondheim zouden zijn aangekomen als ik toen net zoveel oog voor flora en fauna had als nu.

Uit volle borst

Als ik dan bij het buitengebied ben aangeland, zie ik dat ik inderdaad goed zit. Via natuurlijk Altweerterheide en de Tungelroysebeek ga ik op weg naar de Laurabossen. Al snel loop ik helemaal in mijn uppie over fraaie bospaden. Niemand meer te bekennen. De vogels zingen hun hoogste lied. Ze kwetteren gezellig aan één stuk door en de specht probeert er met zijn eigen geluid af en toe zijn stempel op te drukken. Zo leuk! Ik geniet echt van dit privé concert in de openlucht op deze woensdagmiddag. Dan stap ik weer door, passeer de Tungelroysebeek en nader de Laurabossen.

Hartenvrouw

Bomen en fraaie, zanderige wandelpaden bepalen hier het beeld. Deze bossen zijn vanaf begin 20e eeuw aangeplant ten behoeve van de Lauramijn in Zuid-Limburg. De mijn die is genoemd naar de vrouw van industrieel Anton Wackers die deze mijn nabij Kerkrade exploiteerde. En je begrijpt het waarschijnlijk al. De bossen waar het dennenhout vandaan kwam om de mijngangen te stutten, kregen dus de naam Laurabossen. Aardig detail van grof dennenhout is, dat het kraakt voordat het breekt. Een gewaarschuwd mens…

Van harte aanbevolen

Dan bereik ik het zuidoostelijk deel van de Laurabossen. Recht vooruit zie ik een vergrast heidegebied: Kruispeel/Achterbroek. Dit gebied wordt als militair oefenterrein gebruikt en een bord waarschuwt me voor een handgranaatbaan. Gelukkig merk ik op dat de route hier naar links afbuigt, maar toch sta ik op deze plek even stil en kijk eens rond. Dan merk ik ook ineens op dat het vogelconcert hier compleet verstomd is. Tja…
Als een haas loop ik vervolgens richting de Hazenweg – stukje cardiotraining! – om vervolgens van nieuwe uitzichten te genieten. Bij het opnieuw oversteken van de Tungelroysebeek mis ik dan een bordje waardoor ik zo’n 2 km extra door weilanden en een flink stuk omgeploegd akkerland spring. Ongevraagd. Mooi meegenomen! Een uur of twee na vertrek ben ik dan weer terug bij de kerk en hoor ik van de Bolle Jan route die ook vanaf dit kerkplein vertrekt. Mijn nieuwsgierigheid is alweer gewekt. Ik kom hier niet alleen graag, maar ook snel weer terug.

Hartelijks,

Je mag dit bericht delen op:
Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Over Irma de Bont

Over Irma de Bont

Irma werkt als zelfstandige onder de naam SveaVita.

VMBN-gecertificeerd mindfulnesstrainer en mindful natuurgids
co-creator van het bordspel “mind your step – beleef mindfulness”

Scroll naar top