Brabantse Kempen

Pelgrimshoeve Vessem

Op vier wielen begeven we ons al op tijd van Weert naar Vessem. Radiootje aan en lekker even genieten van dit ritje. Lang geleden dat we in de spits reden. Na ruim een jaar corona en thuiswerken is dit weer een aparte gewaarwording. We parkeren de auto vlakbij Pelgrimshoeve Kafarnaüm in Vessem. Een pittoresk Brabants dorpje gelegen in De Kempen. Op het menu staat één van de vier routes uit de mini-pelgrimage gids uitgegeven ter gelegenheid van het 4-jarig bestaan van Stichting Pelgrimshoeve Kafarnaüm.

Rondje Middelbeers

Het is heerlijk open weer. Best fris nog, maar het zonnetje laat zich deze ochtend vaak zien. Fijn! We kiezen voor het rondje Middelbeers. Weliswaar zonder Middelbeers. Deze route is nl. 20 km en we besluiten een klein hoekje rechts te laten liggen om zo op een wandeling van zo’n 15 km uit te komen. Ik ben vooral benieuwd naar de Landschotse Heide. Een natuurgebied van 239 hectare dat in beheer van het Brabants Landschap is. We lopen hier uiteindelijk helemaal omheen. Een prachtig stukje Nederland weer.

Landschotse Heide

De Landschotse Heide bestaat uit vochtige heide met daarin een aantal flinke vennen: Keienhurk, Berkven, Wit Holland Ven, Scherpven en Kromven. Dit gebied heeft in de Tweede Wereldoorlog nog een rol gespeeld in het kader van de stationering van Duitse bommenwerpers op vliegveld Welschap bij Eindhoven. Piloten in opleiding oefenden in dit gebied en daarvoor werden hier een haven en boten nagebootst.
Vijf zandruggen met daarop houten kajuiten omringd door sloten deden dienst als (schijn)boten. Na deze oorlog zijn er in dit terrein ook nog veel oefenbommen teruggevonden. We krijgen hier tijdens onze wandeling ook echt iets van mee.

Beter mee dan om verlegen

Dit neemt niet weg dat we de tocht veilig hebben volbracht. Voor het eerste deel van de route komt het aan op het volgen van wandelknooppunten. Weet dat het daarbij van belang is het mini-pelgrimage boekje bij je te hebben. De beschrijving uit het gidsje is beslist nodig om op het juiste pad te blijven. Leuke beeldspraak, hé 😊. Het laatste stuk gaat het erom de rood-witte markering van het Pelgrimspad te volgen en dat geeft verder geen problemen.

Al met al genieten we van onze wandeling. Lekker stappen over grotendeels onverharde wegen langs weilanden, akkers, heide, vennen en – in mindere mate – door bossen. Het leven is beslist goed in het Brabantse land. Het land waar mijn wieg heeft gestaan.
Vanavond dan lekker pizza eten met onze oudste dochter. Ook in Brabant!