Deurnse Peel

IMG_8450

Blog 18 van een Weerter natuurgids i.o.

Poort van Limburg/Brabant

Buitengewoon genieten in een Brabants/Limburgs natuurgebied. Jacko en ik gaan er weer voor en deze keer valt de keuze op een wandeling door de Deurnse Peel (NB) en Griendtsveen (L), een leuk plaatsje aan zowel de Deurnse Peel als Mariapeel. We gaan een kijkje nemen in de restanten van een uitgestrekt hoogveengebied dat ooit > 30.000 hectare besloeg. Beide Pelen liggen rond de voormalige veenkolonies Griendtsveen en Helenaveen en beslaan momenteel een oppervlakte van ruim 2.500 hectare.

Hoogveengebied

Ons vertrekpunt is Deurne. De plaats waarover Wim Sonneveld zingt in zijn lied “Het dorp”. Je kent het misschien nog wel! Voorafgaand aan de wandeling heb ik me een beetje ingelezen en weet nu dus, dat ten westen van de Deurnse Peel een peelrandbreuk ligt. Ik herinner me dat we het hierover ook in de geologielessen van de NGO hebben gehad. Maar goed, deze breuklijn maakt dat het grondwater in beide peelgebieden wordt opgestuwd en het is door deze nattigheid dat het hoogveen zich heeft kunnen ontwikkelen tot een pakket van maar liefst 6 tot 8 meter hoog. Een pakket waarvan de bovenlaag vooral uit veenmos en de laag daaronder uit afgestorven plantenresten bestaat. Lange tijd is het hoogveen afgestoken t.b.v. turfwinning en dit is in het gebied nog zichtbaar in de vorm van kanalen, sloten en peelbanen die de twee veengebieden doorkruisen.

Momenteel wordt vooral ingezet op de terugkeer van veenmos en het herstel van hoogveen. Dit gebeurt door het aardig uitgedroogd geraakte gebied weer natter te maken. Ander speerpunt zijn de vogels. We hebben het hier namelijk over één van de rijkste vogelgebieden van West-Europa. Kennelijk broeden hier wel 90 verschillende soorten vogels, waaronder de geoorde fuut, blauwborst en sprinkhaanzanger. Helaas ontdekken we deze vandaag niet tijdens onze wandeling, maar wie weet een volgende keer. Want die gaat er komen, weten we inmiddels!

Brand in Deurnse Peel

We starten onze circa 10 km tellende wandeltocht bij het Leegveld. Een informatiebord attendeert ons daar op de grote brand die op 20 april 2020 in dit gebied ontstond en waarbij uiteindelijk zo’n 800 van de 1.200 hectare in vlammen opging. Sporen van deze brand zijn kennelijk iets verderop, bij het kanaal nog zichtbaar. Ik ben benieuwd.

Biodiversiteit en bijvoet

Dit infobord gelezen hebbend, herinner ik me inderdaad de berichtgeving in de media over deze brand weer. Dit speelde in de periode dat er ook een brand in natuurgebied De Meinweg nabij Roermond woedde. Gôh, nu we hier zo staan, komt het toch nog wel een stukje dichterbij. Bij de keuze van onze bestemming voor vandaag, heb ik hier totaal niet meer bij stilgestaan. Nog wat in gedachten verzonken, zetten we onze eerste stappen langs het Leegveld alwaar de berm links onmiddellijk van een grote diversiteit getuigt.

In de rechterberm zien we o.a. dit houten kunstwerk. De meneer op deze foto had hier vast niet zo gezeten, als hij gebruik had gemaakt van de bijvoet die welig aan de andere kant van het pad tiert; in de linkerberm. Aangenomen wordt namelijk, dat bijvoet zijn naam dankt aan het verhaal dat de Romeinen bladeren van deze plant in hun sandalen stopten om zo voetproblemen tijdens lange dagafstanden te voorkomen.

Veel adelaarsvaren

We lopen verder op het natuurlijk, maar goed begaanbaar pad en het duurt niet lang of we wandelen langs heggen, muren en velden vol met adelaarsvaren. Ik heb nog niet eerder zoveel adelaarsvaren bij elkaar gezien. Wow! Het pad kronkelt aardig en doet een beetje jungle-achtig aan. Daarbij zoemt en bromt het om ons heen dat het een lieve lust is, waardoor we al snel ook het muskietennet over onze hoofden gooien. Tot aan het Kanaal van Deurne voeren varens en naaldbomen de boventoon en het is op deze plek dat we dan inderdaad de getuigen van de brand zien: zwartgeblakerde boomstammen. Zie kopfoto. Wat een triest gezicht. Staatsbosbeheer is inmiddels met het verwijderen van gevaarlijke bomen gestart. De brand in de veenbodem heeft bij veel bomen helaas het wortelstelsel aangetast. Daarnaast worden overigens ook dode fijnsparren gekapt.

Schilderachtig veendorp

Dan steken we over een authentiek bruggetje het Kanaal van Deurne over en lopen we via een laan met links eikenbomen en rechts berken richting de grens met Limburg.

Maar eerst duiken we het berkenbos in en vervolgen we het pad bezaaid met uitstekende boomwortels naar de voormalige veenkolonie Griendtsveen. We verlaten Noord-Brabant, lopen Limburg binnen en steken de Helenavaart over. Om aan de rand van Griendtsveen op een bankje neer te ploffen. Met uitzicht op een rijtje zonnende eenden. Wat een fraai gezicht. En dat vinden er meer. Mensen aan de andere kant van de plomp maken ook enthousiast foto’s en nemen ons – na enig wachten – op de achtergrond op de koop toe 😊. Na een hapje en een drankje gaan we dan weer op pad en doorkruisen Griendtsveen veelal langs waterlopen. Echt een schilderachtig veendorp. Het heeft van die fraaie, stereotiepe huizen en authentieke ophaalbruggetjes. En dan gaat het regenen. We trekken onze regenkleding aan, schuilen een tijdje en besluiten dan toch maar voor het staartje van deze wandeling te gaan.

Levende schilderijen

De wandeling door dit gebied heeft me bijzonder verrast. De recente brand heeft ongetwijfeld een gat in de natuur geslagen en het is nog maar de vraag hoe groot dit gat is. Ofwel: wat dit werkelijk voor de natuur betekent of nog gaat betekenen. Zelf hebben we natuurlijk maar een heel klein stukje in dit gebied verkend, maar voor zover wij er nu iets over kunnen zeggen, lijkt de natuur zich al aardig te hebben hersteld. Werkelijk prachtige vergezichten en doorkijkjes in een zeer afwisselend landschap vielen ons ten deel.

Hartelijks,

Je mag dit bericht delen op:
Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Over Irma de Bont

Over Irma de Bont

Irma werkt als zelfstandige onder de naam SveaVita.

VMBN-gecertificeerd mindfulnesstrainer en mindful natuurgids
co-creator van het bordspel “mind your step – beleef mindfulness”

Scroll naar top