Doorstart natuurgids

Schermafbeelding 2021-04-14 141544

Kennismaking met IVN* en NGO

In december 2019 startte ik met de IVN-opleiding tot natuurgids (NGO). Aanleiding hiervoor was de pelgrimstocht die ik eerder dat jaar met mijn partner Jacko maakte. Samen liepen we in 4,5 maand tijd ruim 2000 km. Van Maastricht (NL) naar Trondheim (N). Naast alle fysieke, mentale en spirituele processen en ervaringen, zagen we onderweg ook nog eens heel veel moois. Dit prikkelde mijn interesse voor de natuur en resulteerde in mijn inschrijving voor deze cursus.
* Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid

Een beetje van IVN en een beetje van mezelf

We zijn nu alweer circa 1,5 jaar verder en in deze tijd heb ik weer aardig wat mogen bijleren. In brede zin wel te verstaan. In maart 2020 maakten we met corona kennis en dit heeft natuurlijk zijn weerslag op de opleiding tot natuurgids gehad. De vorm veranderde en ik berichtte hier al over in mijn blog van 12 juni 2020. Onveranderd bleef en blijft mijn interesse in en enthousiasme voor de natuur, wandelen en mindfulness.

Zelf heb ik in het voorjaar van 2020 – met de komst van corona – in samenspraak met de deelnemers aan mijn lopende 8-weekse mindfulnesstrainingen ook nieuwe paden uitgezet. Sommigen wilden de mindfulnesstraining online vervolgen; sommigen kozen voor een pauze om het later weer fysiek op te pakken. Het gaf en geeft me nog steeds een goed gevoel, dat we in fijn onderling overleg een voor iedereen bevredigende oplossing hebben kunnen vinden.

Mindful natuurwandelen

Hiermee kwamen mijn beroepsmatige activiteiten wel even op een lager pitje te staan. Dit maakte dat ik behoorlijk meer tijd dan gedacht aan een verdieping van mijn kennis van de natuur kon werken. In het afgelopen jaar heb ik hier veel plezier aan beleefd. Ik heb veel gewandeld (en nog). Indien ook maar enigszins mogelijk twee “coronarondjes” per dag: 2x een half uur over de gezellige singels in Weert. Verder was ik vaak in mijn onderzoeksgebied De Krang te vinden en zijn Jacko en ik daarnaast sinds voorjaar/zomer 2020 ook met grotere regelmaat langere wandelingen in andere natuurgebieden gaan maken. Ik ben al jaren met het wandelvirus besmet en corona heeft er mede toe bijgedragen dat ik het natuurwandelen dichter bij huis nog meer ben gaan waarderen. Je hoeft het maar op te merken.
Met mindful wandelen ben ik, als mindfulnesstrainer en begeleider van mindful walks, al langer bekend. De natuur prikkelt de zintuigen en als je je hier maar van bewust kunt zijn, is het tevens een prachtige en laagdrempelige vorm van mindfulnessbeoefening. Mijn cirkel is rond.

Natuurgidsen De Krang

Na circa 1,5 jaar loopt de natuurgidsenopleiding-corona-stijl nu binnenkort formeel ten einde. Een intensieve periode van on- en offline, binnen en buiten, zelfstandig en met anderen kennis uitwisselen en plezier delen. Dit heeft van mijn kant tot enkele fraaie, concrete producten geleid. Van meet af aan heb ik over dit traject geblogd. Deze blogs staan voor een beperkt deel op het intranet van NGO 2019-2021 IVN Midden-Limburg, voor een belangrijk deel op mijn website www.sveavita.nl, maar allemaal in de twee natuurboeken die ik inmiddels heb gemaakt. Uiteraard vergezeld van veel foto’s en landschaps- & geologische componentmodellen/kaarten – hoofdzakelijk gerelateerd aan De Krang. Boek 2 wordt momenteel geprint en zal dus tijdig gereed zijn. Alle seizoenen komen voorbij en er is aandacht voor flora, fauna, ecologie, duurzaamheid, landschap, geologie en gidsvaardigheden. Ongetwijfeld mooie naslagwerken en een tastbare herinnering.

Een frisse blik

Een fraaie herinnering en tevens een mooi begin. Het is met deze natuurgidsenopleiding min of meer hetzelfde als met een mindfulnesstraining. Indien het je raakt, is het een waardevol begin van een nieuwe manier van kijken…
Mijn nieuwsgierigheid is en blijft vooralsnog geprikkeld en ik hoop nog veel meer in de natuur te mogen gaan ontdekken, beleven en ervaren. Mogelijk ook eens met jou? Je kunt me in ieder geval blijven volgen via mijn blogs. Van harte uitgenodigd.

Hartelijks,

Je mag dit bericht delen op:
Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Over Irma de Bont

Over Irma de Bont

Irma werkt als zelfstandige onder de naam SveaVita.

VMBN-gecertificeerd mindfulnesstrainer en mindful natuurgids
co-creator van het bordspel “mind your step – beleef mindfulness”

Scroll naar top