Geologie, landschap en mens

zoekkaartenensemble

Blog 10 van een Weerter natuurgids i.o.

Geologie, landschap en mens

In april maken we als natuurgidsen in opleiding een start met het hoofdthema “landschap”. We leren over de landschapsvormende natuurlijke en menselijke processen in Nederland. Dit kan weliswaar niet alvorens te kijken naar de geologische processen die aan de vorming van het landschap in ons kikkerlandje hebben bijgedragen.

Reis door de tijd

Dus maken we om te beginnen op 8 april met Ad Havermans een denkbeeldige reis door de geologische tijdperken. De aarde blijkt maar liefst 4.560.000.000 jaar oud. Gelukkig hoeven wij ons als natuurgidsen alleen maar te focussen op het Kwartair, het jongste geologisch tijdperk. Nou ja, “gelukkig” en “alleen maar”… Weet dan dat het Kwartair 2.580.000 jaar geleden begon met het Pleistoceen, direct gevolgd door het (huidige) Holoceen. Het gaat hier dus over zo’n 0,06% van de geologische tijd. Mazzeltje dat we ons tot de (oppervlakte) Kwartairgeologie mogen beperken. Toch?!

Lekker wroeten

Al snel buigen we ons samen over een scala aan online geologische kaarten en vergapen we ons aan de variëteit in afzettingen in ons postzegellandje. Ad laat ons ook zien hoe ondergrondmodellen uit Dinoloket.nl te genereren. Wow… Een paar dagen later ga ik er zelf nog eens mee aan de slag en neem dan uiteraard onderzoeksgebied De Krang als uitgangspunt. Eerder maakte ik al een landschapslijn in dit gebied en daar haal ik nu de ondergrondmodellen bij op. Dit levert interessante grafieken op.

(a)biotisch

Dan is het op 15 april de beurt aan Bèr Peeters die het onderwerp “mens en landschap” belicht. Hierbij maakt hij op aansprekende wijze de relaties tussen de geofactoren substraat gesteenten & reliëf, klimaat, lucht, water, bodem, plant, dier en mens inzichtelijk.
Maar niet voordat Carolien – heel toepasselijk – het prachtige lied Het Dorp van Wim Sonneveld zo mooi ten gehore brengt tijdens haar 5-minuten praatje. Wow… Een superbegin van de avond die Bèr later verrassend weet af te sluiten met een leuke opdracht voor ons. We mogen ieder twee landschapsfoto’s insturen. Eentje met een aantrekkelijk en eentje met een lelijk landschap. Met motivatie erbij. Dit resulteert in een fraai fotoboek waarin de mooie en minder mooie landschappen van alle collega natuurgidsen van de opleiding samenkomen.

Kaartenhuis

Als we dan op 13 mei met Ad Havermans inzoomen op “landschap en kaarten” voel ik de kaartkriebels weer opkomen. Wat valt er nog meer specifiek over De Krang te ontdekken? Ja ja, ik heb mijn hart inmiddels ook aan De Krang verpand. Deze avond geeft al met al weer meer dan voldoende stof tot nadenken. Goed voor urenlang plezier ook. Zo breng ik aan de hand van diverse kaarten o.m. grondsoorten, bodem, landschapsvormen, klimaat, waterlopen, waterkwaliteit, neerslag, temperatuur, stikstofdioxide en fijnstofbelasting in onderzoeksgebied De Krang in beeld. De kaarten neem ik op in mijn natuurdagboek. In deel 2 alweer. Het ziet er op z’n minst indrukwekkend uit. 😘

Ontdekken

Ter afsluiting maak ik een virtuele topografische tijdreis door De Krang om vervolgens weer in het hier-en-nu te komen en zijn. Het is en blijft een toffe ontdekkingsreis, deze opleiding. Onder het genot van een kopje thee geniet ik nog even na en merk dan ineens bij mezelf op, dat qua beleving het verschil tussen off- en online samenkomen voor mij vervaagt. Net als offline is er ook online visueel, verbaal en interactief contact. Ik blijk snel aan de digitale omgeving gewend en vergeet deze zelfs vaak. Wow… Het kan verkeren!
Maar goed, met drie keer “Wow…” in een blog vind ik het weer mooi geweest, lieve mensen. Heb het goed en blijf gezond.

Hartelijks,

Je mag dit bericht delen op:
Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Over Irma de Bont

Over Irma de Bont

Irma werkt als zelfstandige onder de naam SveaVita.

VMBN-gecertificeerd mindfulnesstrainer en mindful natuurgids
co-creator van het bordspel “mind your step – beleef mindfulness”

Scroll naar top