Huis ter Heide

Hollands tafereel De Moer

Brabantse taferelen

Wij kennen een gezin dat in het plaatsje De Moer woont. We kunnen ons evenwel goed voorstellen dat jij er nog nooit van gehoord hebt. Welnu, het is een kerkdorp dat deel uitmaakt van het Noord-Brabantse Loon op Zand, vlak bij Tilburg. Een kleine, maar hechte kern met nog geen 600 inwoners. De naam De Moer verwijst naar het veen dat hier vroeger was. Veen of turf (gedroogd veen) werd namelijk ook wel moer genoemd. Pal naast dit lieflijke dorpje ligt een prachtig natuurgebied en oud landgoed: Huis ter Heide. Onze bestemming voor vandaag. We lopen er de blauwe en rode route. Een afstand van 12 km vinden we immers wel het minimum.

Dichte bossen

Over geinige kronkelpaadjes wandelen we vooral door naaldbossen. Er staan in dit gebied drie soorten dennen en we kijken goed rond of we deze ook daadwerkelijk kunnen spotten. Dit is zo eenvoudig nog niet. Allereerst is er de grove den; een Nederlandse den die een stam heeft die bovenin rood en onderaan grijs is. Dan zijn er nog de Corsicaanse en Oostenrijkse dennen. De Corsicaanse exemplaren hebben lange, warrige naalden. De naalden van de Oostenrijkse variant staan weer dicht op elkaar en deze den lijkt van onder af zwart. Zoek de verschillen!

Dood doet leven

Ook de Douglassparren zijn vertegenwoordigd. Ik wrijf met mijn vingers over de naalden en neem een frisse citrusgeur waar. Dit gebied is in de 20e eeuw werkelijk volgeplant met bomen voor de houtproductie. Zoals op meer plekken in Nederland wordt er ook hier hard aan verbetering van de biodiversiteit gewerkt. Er worden open plekken gecreëerd, loofbomen gestimuleerd en op aardig wat plaatsen ligt dood hout. Dood doet leven!

Natuurbegraafplaats

Dan zien we een prachtig wit landhuis: Huis ter Heide. Dit pand is aanvankelijk als jachthuis en later als boswachterswoning gebruikt. Inmiddels heeft het een nieuwe bestemming gekregen. Vanaf 1 mei 2021 is hier het informatiecentrum van Natuurbegraafplaats Huis ter Heide gevestigd. Natuurgebied Huis ter Heide telt 1.000 hectare en is eigendom van Natuurmonumenten. Deze organisatie is recent een samenwerking met Natuurbegraven Nederland aangegaan, welke nu ruim 32 van de 1.000 hectare als natuurbegraafplaats heeft ingericht. Insteek is dat de ontwikkeling van de natuurbegraafplaats hand in hand gaat met het verbeteren van de natuurkwaliteit in het gebied.
We merken de aanpassingen op die er hiervoor in het gebied zijn gedaan. Nieuwe infoborden, houten hekjes, naampaaltjes en bewerkte percelen. We nemen er plaats op een bankje en zien in de verte iemand graven. Als we deze plek wat later dichter naderen, gaat het toch om andere werkzaamheden dan we aanvankelijk dachten.

Verrassend

We lopen verder door naald- en loofbossen, kuieren door een fraaie laan met beuken en iets verderop een laan met robinia’s. Echt stoere bomen. De wandelroutes hier zijn zeer afwisselend en ook verrassend. Langs bosranden spotten we bloeiende Amerikaanse krentenboompjes, boshyacinten, purper viooltjes en mahonie.

En als we dan ineens het dichte bos achter ons laten, kijken we uit over enorme vennen. Prachtige vergezichten hier. We zien het Moerven met het enorme vlonderpad en daarnaast het Leikeven. Het bankje dat hier staat, is even van ons.


Akkerflora

Ik heb me gisteravond nog even ingelezen en verheug me op één van de toetjes van de tocht: een bloemrijk akkerveld. Kennelijk wordt hier al jaren graan verbouwd en Natuurmonumenten wil met de verbouw van afwisselend rogge, gerst, haver e.d. dit cultuurhistorisch landschap behouden. In deze akker zijn inmiddels zaden van zeldzame planten ingezaaid. In het kader van Herstelproject Akkerflora zijn de zaden verzameld van een 25-tal van deze soorten van groeiplaatsen in Noord-Brabant en directe omgeving. Maar helaas, vandaag geen bloeiende akkerogentroost, akker-vergeet-mij-nietje, akkerviooltje, bolderik, ganzenbloem, glad biggenkruid, klaproos, wilde ridderspoor of ander moois. Hiervoor is het nog te vroeg. Of de natuur is een beetje laat. Ik bedenk me, dat dit nu ook weer het fraaie van de natuur is. Deze blijft je uitnodigen en verwonderen. Beslist geen straf!

Hartelijks,

Je mag dit bericht delen op:
Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Over Irma de Bont

Over Irma de Bont

Irma werkt als zelfstandige onder de naam SveaVita.

VMBN-gecertificeerd mindfulnesstrainer en mindful natuurgids
co-creator van het bordspel “mind your step – beleef mindfulness”

Scroll naar top