Kampina

Hartje Kampina

Natuurparel binnen Het Groene Woud

Het uitzicht hierboven valt je zomaar ten deel als je plaatsneemt op het bankje op een heuveltje bij de Huisvennen in natuurgebied Kampina. Kampina ligt direct naast de Oisterwijkse Bossen en Vennen. Beide gebieden maken deel uit van Het Groene Woud, 1 van de 20 Nationale Landschappen van Nederland. Eerder wandelden we de 14-vennenroute door de Oisterwijkse Bossen en Vennen. Vandaag maken we Kampina onveilig. Jacko kwam gisteravond met dit voorstel dat ik achteloos accepteerde. Eerlijk gezegd vond en vind ik de naam Kampina nu niet direct zo sexy voor een natuurgebied. Dus als we bij het Aderven starten, kan ik het dan ook niet laten om onmiddellijk een blik op het water te werpen om te zien welke kleur het heeft. Gelukkig geen wit, maar gewoon blauw. (Later zal ik ontdekken dat de naam Kampina een verwijzing in het Latijn is naar de Kempen, dat bekend staat om zijn woeste gronden.) En laat ik dan al snel door de schoonheid van dit gebied worden verrast. Oprecht verrast!

Avontuur   

De Kampina is Brabant zoals het ooit was. Je wandelt hier langs heide, laagveen, dennenbossen en talloze vennen. Lekker divers. We beginnen met de bossen, lopen eerst nog een klein stukje door de Oisterwijkse Bossen om dan bijna ongemerkt in natuurgebied Kampina terecht te komen. Dit keer volgen we geen gemarkeerde route. Jacko heeft een wandeling van het internet gehaald, dus volg ik zijn aura. Ik vermoed zomaar dat de wandeling vandaag een iets meer dan gemiddeld avontuurlijk karakter krijgt. En ja hoor. Al snel volgen we een olifantenpaadje direct naast de laaglandbeek Rosep. Het is de enige beek in Nederland welke van begin tot eind door ons landje stroomt. De naam Rosep komt mogelijk van Roesop ofwel roest-er-op wat weer kan wijzen op het ijzerhoudende kwelwater van de beek. Wat zeker is, is dat het pad zich pal naast de beek bevindt en feitelijk een schuin, direct in de beek aflopend – vaak smal – modderpad is. Mazzeltje dat het droog is vandaag.

Variatie troef

Na de bossen kan ik weer wat vrijer om me heen kijken en dan ontdekken we de uitgestrekte en open heidevelden. We zien vennen en stuifzandheuvels. Na bijna elke bocht is er wel weer een ander uitzicht. Echt indrukwekkend mooi hier. Bij de Huisvennen spotten we dan een perfecte pauzeplek. Het bankje op het heuveltje is voor ons! We doen een theetje hier en genieten van de rust en ruimte in dit bijna sprookjesachtige landschap. Ik overdrijf niet!

Warme borrel

Dan lopen we weer verder en gaan richting het Belversven, waar heide weer in bos zal overgaan. Een paar keer passeren we een klaphekje of raster dat ons attendeert op de aanwezigheid van natuurlijke grasmaaiers – ofwel grote grazers – ter behoud van het natuurlijk evenwicht in bos en op heide. Bij het Belversven lassen we een tweede pauze in voor een theetje. Een passerend stelletje merkt glimlachend op, dat we lekker aan de borrel zijn. Wij heffen onze mokjes. Proost!

We boffen, we zijn (buiten)

Jacko merkt dan op dat ons wandeltempo iets lager dan gebruikelijk is en wijt dit aan het terrein: veel uitstekende boomwortels op de bospaden en rulle zandbakken waar we doorheen lopen. Ik knik instemmend en voeg er in stilte aan toe: plus een avontuurlijk modderpad langs de beek Rosep. But, who cares! We boffen, we zijn (buiten). Vandaag 3 uur en 12 km in de Kampina.

Hartelijks,

Je mag dit bericht delen op:
Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Over Irma de Bont

Over Irma de Bont

Irma werkt als zelfstandige onder de naam SveaVita.

VMBN-gecertificeerd mindfulnesstrainer en mindful natuurgids
co-creator van het bordspel “mind your step – beleef mindfulness”

Scroll naar top