Natuurgidsenopleiding nieuwe stijl

aaaaaaaa

Het spookt

Als ik op 6 juni op de parkeerplaats bij de kerk van Swartbroek uit de auto stap, sta ik direct oog in oog met het Swartbroeker spook. Niet gelogen! Het staart me aan vanaf een kunstwerk dat zo ongeveer midden op het St. Cornelisplein staat. Langs de zijlijn. Een zuil met daar tegenaan het Swartbroeker lied en er bovenop het spook, opgesteld tussen drie ingegraveerde glazen bollen. Gôh, nu ben ik hier al zo vaak geweest en zie ik dit pas voor het eerst. Waarschijnlijk omdat de parkeerplaats nu aardig leeg is? Niet bang te krijgen, stap ik er resoluut op af en leg het op de gevoelige plaat vast. Je weet het maar nooit met het spook. Wie weet bevindt deze zich morgen weer diep in De Krang.

Even slikken

De volgende dag ontvang ik een mail van het Kernteam van de NGO IVN Midden-Limburg waarin staat hoe verder te gaan met de opleiding in Coronatijd. Er is besloten de opleiding op aangepaste wijze – conform de geldende richtlijnen – voort te zetten en deze op de geplande einddatum van 19 juni 2021 af te ronden. Waarbij duidelijk is dat dit de nodige extra inspanning, creativiteit en flexibiliteit van alle betrokkenen vraagt. Aangegeven wordt ook, dat het voorstelbaar is dat een enkeling er, gezien Corona, problemen mee heeft de opleiding op deze manier af te ronden. Indien je vóór 20 juni 2020 kenbaar maakt met de opleiding te willen stoppen, krijg je de helft van de opleidingsbijdrage geretourneerd.

Het keuzemoment

Ik merk bij mezelf op dat dit bericht wel even binnenkomt, maar snap dat de groepsleiding verder wil en het zaak is keuzes te maken. Zelf voelt het voor mij (nog) niet oké om op de voorgestelde wijze de opleiding buiten en binnen met circa 30 mensen te vervolgen. Inmiddels weet ik ook dat er na de ingezette versoepelingen van overheidswege, al enkele (kleine) groepservaringen nieuwe stijl zijn opgedaan en deze bevestigen mijn gevoel alleen maar.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Ik laat het even bezinken, denk erover na en kom op het idee om deze supermooie opleiding zelfstandig te vervolgen. Op deze wijze heb ik de afgelopen maanden, naast de gezamenlijke ZOOM-bijeenkomsten, immers ook al doorgewerkt. Er was en is geen beletsel zelf de natuur in te trekken en dit heb ik de afgelopen periode ook gedaan. De lente in De Krang is zeker niet aan mij voorbijgegaan. Dus wat let me de planning van de NGO gewoon aan te houden en daar waar nodig en mogelijk kennis & kunde te shoppen!

Nieuwe stijl

Een natuurgidsenopleiding nieuwe stijl dus, die ik evengoed op 19 juni 2021 hoop af te ronden. Mijn toffe medecursisten blijf ik hoe dan ook vast en zeker in de regio ontmoeten. Ik kijk er al naar uit. Hetzelfde geldt voor de docenten en de leden van het Kernteam, die op werkelijk voortreffelijke wijze handen en voeten aan de NGO geven. Enkelen van hen zie ik regelmatig in het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man, waar ik in het kader van mijn vrijwilligerswerk voor IVN Weert e.o. nog wel eens te vinden ben. Ook dat is een fijne gedachte.

Samen uit, Samen thuis

Zo blijven we dan toch samen optrekken, zij het in een herziene vorm en ieder met zijn of haar eigen souvenirs. Wie had ooit gedacht dat ik nog eens op het punt zou komen, dat ik zou zeggen: “het papiertje boeit me niet”. Nu is het dan toch zover. Een waardevolle ervaring. De passie voor de natuur is er en geef ik evengoed graag door. Enne… als natuurgids raak ik sowieso nooit uitgeleerd!