Oh, Oh, Den Haag…

kauw op terras

Blog 17 van een Weerter natuurgids i.o.

Mooie stad achter de duinen

Kijkduin is beslist één van mijn lievelingsplekjes in Nederland. In totaal werkte ik ruim 8 jaar in Den Haag, waaronder lange tijd voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Ik woonde daar altijd op loopafstand van Kijkduin. Sinds 2016 kom ik er niet zozeer meer voor werk, maar mag ik graag nog herinneringen ophalen en sfeer proeven in deze stad met duinen.

Haagse grachten

Gisteren maakte een groepsvaart door veelzijdig Den Haag onderdeel uit van een Coronaproof verjaardagsfeest waarvoor Jacko en ik waren uitgenodigd. Een rondvaart door de grachten met gids, die ons op deze prachtige dag kleurrijk en koninklijk Den Haag liet zien. Uiteraard passeerden we ook het nieuwe Haagse centrum met de vele ministeries en de bijzondere skyline. Ik voel dan altijd nog heerlijke kriebels als ik dit weer zie. En zo hoorde ik gisteren dat het gebouw van het Ministerie van Buitenlandse Zaken waar ik destijds werkte ook wel “de apenrots” wordt genoemd en het pand waar het nu zit “de broeikas”. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken is gehuisvest in het gebouw met de bijnaam “de citruspers”, het Ministerie van VWS en SZW in “de Haage tieten” en het Ministerie van OCW in “de vulpen”. Als ik het goed onthouden heb! Deze bijnamen waren nieuw voor mij, maar leuk om te horen. Enfin, onder het genot van een wijntje, biertje, fris, bitterbal, kaassoufflétje en/of loempiaatje gleden we met een man of 12 in een historische Kagenaar door alle mogelijke waterige gaten en kieren van deze prachtige hofstad. In een open boot omdat we 35 bruggetjes passeerden waarbij we regelmatig het hoofd moesten intrekken. En onder een langere brug daarbij natuurlijk uit volle borst “lang zal ze leven” voor de lieve jarige zongen. Galmt zo lekker…

Nieuw Kijkduin

Vandaag ervaren we Den Haag niet op, maar langs het water. We parkeren de auto op de parkeerplaats bij de Machiel Vrijenhoeklaan in Kijkduin waar we onze wandeling starten. We kijken onze ogen meteen al uit. Kijkduin transformeert naar Nieuw Kijkduin. Er is nog weinig over van de ons bekende winkel- en horecapromenade. Op het Deltaplein verrijst hoogbouw. Er wordt voorzien in tientallen extra huur- en koopappartementen en een behoorlijk vloeroppervlak voor winkels en horeca, waarop o.m. Daily Taste een plaatsje krijgt. Het Deltaplein ondergaat een groene make-over en er komt een ondergrondse parkeergarage voor auto’s en fietsen. We nemen het allemaal goed in ons op alvorens het strand op te lopen.

Vertrouwd Kijkduin

Meestal lopen we van Kijkduin richting Scheveningen, maar nu eens een keertje niet. We willen het fenomeen Zandmotor bekijken en kiezen dus voor de richting Hoek van Holland. Fijn om weer op strand Kijkduin te zijn. Het voelt onmiddellijk weer vertrouwd. Zeelucht opsnuiven en de wind door je haren voelen bij heerlijk zonnig weer. Wat willen we nog meer. Het is niet druk op deze zomerse vrijdag in juli. Top! We waaien lekker uit, praten gezellig over gisteren na en duiken na enige tijd de duinen in. Behalve het alom bekende Jakobskruiskruid zien we hier veel andere bloeiende planten. Genieten geblazen. We struinen heerlijk door de duinen en spotten veel duindoorn. Een tweehuizige struik die goed bestand is tegen zout en het stuiven van het zand. Uiteindelijk komen we dan bij de Zandmotor – die we al enige tijd in de smiezen hebben – terecht.

Zandmotor

Zandmotor DeltaDuin is een in 2011 aangelegde, grote kunstmatige zandbank tussen Ter Heijde en Kijkduin. Het maakt onderdeel uit van Nationaal Park Hollandse Duinen. Het idee is dat het zand zich door wind, golven en zeestroming langs de kust van Zuid-Holland verspreidt. Dit betekent dat de vorm en grootte van de Zandmotor dan ook steeds verandert. Met de Zandmotor wordt ingezet op versterking van de kust, waarbij er meer ruimte voor natuur en recreatie kan ontstaan. Het betreft een proefproject om te onderzoeken of deze manier van “bouwen met de natuur” daadwerkelijk werkt als duurzame manier van kustonderhoud. Het is in ieder geval fraai om te zien. Slechts de toren op de Zandmotor ontsiert het zicht op dit gebied enigszins, maar dient weer wel een doel. Deze toren – Argus genaamd – bevat apparatuur om de ontwikkelingen van de Zandmotor te kunnen volgen.

Zon, zee, strand, duin en bos

Het is hier dat we het Schelpenpad kiezen en weer landinwaarts lopen. We doorkruisen het Zorgterrein van ’s Heeren Loo en lopen vervolgens een klein stukje langs Westlandse kassen weer terug richting stad Den Haag. We duiken recreatiedomein Madestein in, dat één van de grootste groengebieden van de Hofstad is en waar het heerlijk toeven is nu het toch wel erg warm wordt. Een beetje verkoeling doet echt goed. Dan ontmoeten we een familie Nijlgans en voordat we het goed en wel in de gaten hebben, bevinden we ons ineens in het bosachtige park van het eeuwenoude landgoed Ockenburgh. Hier komen we regelmatig joggende mannen tegen die ogenschijnlijk een zwembandje kwijt willen. Het is alleen niet zo tof dat ze ons juist op de wat smallere paadjes passeren en ons met kreun- en steungeluiden – en alles wat daarbij hoort – ongevraagd in hun sportbeleving laten delen.

Thuishaven

Maar dan krijgen we Kijkduin weer in het vizier. We vervolgen onze weg door de duinen en dalen dan tientallen traptreden af om op de Machiel Vrijenhoeklaan uit te komen.

Het is daar dat ik de schijnaardbei opmerk. Enkele minuten later sta ik dan ineens vlak voor onze eerste gezamenlijke woning. In 1984 startten we ons huwelijk met een appartement op de Heliotrooplaan waar ik nu zo ongeveer voor sta. Altijd gaaf om dit weer terug te zien. Ik kijk echt nog altijd met veel plezier op mijn en onze tijd in het Haagse terug. Het heeft een speciaal plekje in mijn hart. Maar nu toch maar weer lekker op huis aan.
Oost west, thuis best.

In the spotlight

Voor de liefhebber een beperkte opsomming van dit seizoen nieuw gespotte organismen in Kijkduin: akkerkool – akkerwinde – bezemkruiskruid – bitterzoet – blauwe reiger – blauwe zeedistel – duindoorn – gestreepte teunisbloem – helm – kauw – knobbelzwaan – kruldistel – meerkoet – nijlganzen – rode kornoelje – schijnaardbei – slangenkruid – toorts – zee melkdistel – zeepkruid

Meer foto’s tref je onder mijn profiel op waarneming.nl aan. Tot een volgende keer maar weer.

Hartelijks,

Je mag dit bericht delen op:
Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Over Irma de Bont

Over Irma de Bont

Irma werkt als zelfstandige onder de naam SveaVita.

VMBN-gecertificeerd mindfulnesstrainer en mindful natuurgids
co-creator van het bordspel “mind your step – beleef mindfulness”

Scroll naar top