(G)oud Altweerterheide

Kerk Altweerterheide

Bolle Jan route

Vandaag ga ik vanuit hartje Altweerterheide voor de paarse route ofwel de Bolle Jan route. Al lopend ga ik deze markering het paarse pannetje noemen. Het gaat hier nl. niet om een paars vierkantje, rechthoekje, wybertje of rondje. Nee, het is net een koekenpannetje zonder steel; van onderen smaller dan van boven. Tja, wat je wandelend zoal niet kan bezighouden.

Heilig Hart van Jezus Kerk

Startpunt is het kerkplein aan de Bochelterweg. De aanvankelijk met tweedehands hout gebouwde noodkerk werd in 1935/36 vervangen door de huidige Heilig Hart van Jezus Kerk. Het is een driebeukig gebouw. De vorm van een kruis valt me onmiddellijk op. Het is ook een typisch uit bakstenen opgetrokken gebouw. Opvallend is verder de tegen het koor aangebouwde vierkante toren. Het ziet er fraai uit in de lentezon. Ik maak hier enkele foto’s en als ik de aangrenzende begraafplaats op wil lopen, blijkt de toegang gesloten. Jammer, maar wat in het vat zit….

Klein Karelke

Ik ga op pad, heb weer echt zin in de wandeling en ben benieuwd naar de relatief jonge restanten van de oorspronkelijke Altweerterheide nabij mijn Limburgse woonplaats Weert. Altweerterheide is immers een jong dorp. Het telt circa 100 lentes. Aanvankelijk bestond het gebied uit heide, vennen en bos. Totdat in 1911 Weerter graanhandelaar Jan Henderiks hier 80 hectare grond met boerderij van Karelke Schaeken kocht. Jan startte hier met de ontginning van bos en heide en geeft de ontginningsboerderij de naam “Klein Karelke” mee. Jan plaatste goudkleurige bollen langs de inritten van zijn panden, waardoor hij zelf de bijnaam Bolle Jan kreeg. Dertien jaar later schenkt en verkoopt Bolle Jan land waarop vervolgens de (nood)kerk en wat later ook een pastorie, school en onderwijzerswoning een plaats krijgen. Tot zover een stukje geschiedenis.

Vanaf de kerk loop ik eerst door een stukje bebouwing en ben me ervan bewust dat in deze kleine kern rond de kerk tot aan de Tweede Wereldoorlog slechts enkele tientallen gezinnen woonden. Anno 2021 telt het dorp circa 1.025 inwoners. Eenmaal buiten de bebouwing nader ik al snel de inmiddels vervallen boerderij “Klein Karelke”. En laat dit pand nu aan de Karelkeweg liggen. Superleuk om een verhaal te lopen.

Vennetje Kruispeelweg

Als ik verder loop, merk ik op enig moment dat ik via de Schilderswijk aan de rand van stad Weert nabij natuurgebied De IJzeren Man kom. Ik ontmoet de aanvankelijk 13 km lange Weerterbeek die in de Middeleeuwen door mensen is gegraven van Bocholt (B) naar Weert/Altweerterheide (NL). Water was toen van groot economisch belang voor onder meer de lakenindustrie en verdedigings- en kasteelgrachten in stad Weert. Inmiddels is hier geen sprake meer van, maar het is wel top dat de beekloop tussen Altweerterheide en De IJzeren Man in het landschap bewaard is gebleven. En Vennetje Kruispeelweg is een mooie plek om hier bij stil te staan. Letterlijk en figuurlijk. Hoewel deze wandelroute nieuw voor me is, herken ik wel enkele stukjes van eerder gemaakte tochten met o.a. mijn Nordic Walking groep. Vennetje Kruispeelweg is zo’n plekje. Een heel mooi plekje.

Ik loop door naaldbossen, loofbossen, weilanden en akkers. Als ik dan op een rul zandpad door weids, agrarisch gebied beland, realiseer ik me dat het hier echt opvallend rustig wandelen is. Ik stap dan richting de Laurabossen, wetende dat ik daar niet zal geraken. Het pad buigt namelijk via de Heihuisweg weer richting Altweerterheide af. Op een dinsdagmiddag, 8 km moederziel alleen met een temperatuurtje van zo’n 17 graden en een zonnetje op m’n kop door dit prachtige gebied struinen. Als dat geen genieten is!

Rustplaats Bolle Jan

Als ik weer bij de Heilig Hart van Jezus Kerk kom, zie ik het hek naar de begraafplaats open staan. Mijn hart maakt een sprongetje. YES! Zie je wel, toeval bestaat niet. Ik glip naar binnen, kijk rond en aanschouw de grafkelder alwaar Bolle Jan sinds 1943 rust. Dan komt er een alleraardigste meneer naar me toe en hebben we een leuk gesprekje. Uiteraard gaat het over Altweerterheide en Bolle Jan. Kijkend naar de grafkelder met royale afmetingen, vertelt hij me nog dat het verhaal gaat dat er ook rekening is gehouden met de fiets van Bolle Jan. Welnu lieve mensen, voor vandaag hou ik het toch bij de (benen)wagen.

Hartelijks,

Je mag dit bericht delen op:
Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Over Irma de Bont

Over Irma de Bont

Irma werkt als zelfstandige onder de naam SveaVita.

VMBN-gecertificeerd mindfulnesstrainer en mindful natuurgids
co-creator van het bordspel “mind your step – beleef mindfulness”

Scroll naar top