Strabrechtse Heide

grove den tussen struikhei2

Blog 19 van een Weerter natuurgids i.o.

Welles nietes…

Als we de parkeerplaats van Natuurpoort De Plaetse in Heeze naderen, zien we al snel dat we niet de enigen zijn die een wandeling in gedachten hebben. Het staat er werkelijk vol met auto’s. Wat doen we: ergens anders heen of het er toch maar op wagen? Dan wordt de beslissing eigenlijk al voor ons genomen. Er rijdt een auto van de parkeerplaats af en het opengevallen plekje roept ons. Deze is duidelijk voor ons bestemd.

Levend schilderij

Veel mensen hebben op deze mooie zondag dus zin in een wandeling over de Strabrechtse Heide. Met ruim 1850 hectare het grootste aaneengesloten heidegebied van Noord-Brabant. Augustus is natuurlijk ook een topmaand om dit weidse, open gebied vol met bloeiende struik- en dophei in te gaan. Het landschap is hier al eeuwen onveranderd, terwijl je iedere keer weer door veranderende luchten wordt verrast. We lopen langs een schilderij dat er steeds weer anders uitziet en waarin gaandeweg ook steeds minder mensen figureren. Werkelijk prachtige vergezichten.

Vliegdennen

Aanvankelijk stappen we over een onverhard pad met rul zand. Door een soort van zandbak, zeg maar. Dit gaat evenwel al snel over in een wat makkelijker beloopbaar zandpad. Niet te smal en met vaak plaats voor zowel wandelaars als fietsers. Het is duidelijk wie zich waar dient te verplaatsen en dit gaat ook prima. Er bevinden zich her en der bankjes aan de route en dat is altijd fijn.
We lopen de vennenroute van ruim 5 km en merken al snel de afwezigheid van vennen (drooggevallen!) op, maar ook de aanwezigheid van de grove den op de heidevelden. Ik vind dit altijd weer zo’n grappig gezicht. Die boompjes tussen de heide. Het is duidelijk dat de grove den op kale plekken zeer makkelijk ontkiemt. Ze worden niet voor niets ook wel vliegdennen genoemd. Dit zie je ook op brand- en kapvlakten. Over brandplekken gesproken: de sporen van de grote natuurbrand die in 2010 in dit gebied woedde, zijn nog zichtbaar. Echter, de Strabrechtse Heide is hierna weer lekker gaan groeien en bloeien!

Zwarte mini-tipitentjes

En dan zien we in de verte ineens van die kleine, zwarte tipi’s in het veld staan. Een infobord vertelt ons dat het hier om een wetenschappelijk onderzoeksproject gaat in het kader van “herstelmaatregelen voor fauna verarmde geplagde droge heide”. Nagegaan wordt of door middel van eenmalige fosfaat- en/of steenmeeltoevoeging iets aan het fosfortekort en de verzuring kan worden gedaan. Er zijn proefvelden ingericht waarbij geëxperimenteerd wordt met: niets toevoegen, steenmeel toevoegen, fosfaat toevoegen en steenmeel en fosfaat toevoegen.
De zwarte kegels zijn insectenvallen. Daarmee wordt gemeten hoeveel levende vliegen- en muggenlarven aanwezig zijn in zowel bodem als vegetatie. Bovenin de val zit een doorschijnende vangpot om de insecten te lokken. Door een val met vangoppervlak te gebruiken is het mogelijk om vrij nauwkeurig het effect van de behandelingen op hoeveelheid en soortenaanbod van deze insectengroep te bepalen.

Schaap noch wolf

Recent heb ik gelezen dat het erop lijkt dat er zich een wolf op de Strabrechtse Heide heeft gevestigd. Ook dat circa 350 Kempische heideschapen ervoor zorgen dat de heide niet in een bos verandert. Lieve mensen, we spotten vandaag wolf noch heideschaap. Jammer? Mwaa… Momenteel ligt de focus binnen mijn natuurgidsenopleiding weliswaar op dieren, maar nu het nog net kan – hou ik het nog maar even bij de libellen :-).

Hartelijks,

Je mag dit bericht delen op:
Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp
Pinterest
Email
Over Irma de Bont

Over Irma de Bont

Irma werkt als zelfstandige onder de naam SveaVita.

VMBN-gecertificeerd mindfulnesstrainer en mindful natuurgids
co-creator van het bordspel “mind your step – beleef mindfulness”

Scroll naar top